Fiscale regelingen fatbikes

Fiscale voordelen van de elektrische fiets: de KIA, MIA en VAMIL regeling

In deze blog wordt uitgebreid ingegaan op de fiscale voordelen van elektrische fietsen, die steeds populairder worden, niet alleen onder particulieren, maar ook onder ondernemers. Naast de bekende voordelen zoals milieuvriendelijkheid en gezondheid, zijn er ook financiële stimuleringsregelingen beschikbaar voor ondernemers, met name de Milieu-investeringsaftrek (MIA), Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), en Versnelde Afschrijving Milieu-investeringen (VAMIL).

Fiscale voordelen van elektrische fietsen:

Elektrische fietsen bieden ondernemers diverse voordelen, waaronder efficiënter woon-werkverkeer, kostenbesparingen op brandstof en parkeren, en een duurzaam imago voor het bedrijf. Naast deze voordelen zijn er specifieke fiscale stimuleringsregelingen die de aanschaf van elektrische fietsen nog aantrekkelijker maken voor ondernemers. De MIA, KIA en VAMIL maken het mogelijk om extra te profiteren van investeringen in elektrische fietsen, waardoor het niet alleen gezond, maar ook financieel voordelig is om op de fiets van en naar het werk te gaan.

Verschillende soorten elektrische fietsen:

Er zijn diverse soorten elektrische fietsen die in aanmerking komen voor deze fiscale regelingen. Naast reguliere elektrische fietsen zijn er elektrische bakfietsen, vouwfietsen, speed pedelecs en cargo bikes die geschikt zijn voor zakelijk gebruik. Deze fietsen bieden niet alleen mobiliteit, maar ook mogelijkheden voor het vervoeren van goederen, bezorgdiensten en efficiënt transport binnen steden.

Specifieke fiscale voordelen per type fiets:

Het is belangrijk op te merken dat niet alle elektrische fietsen dezelfde fiscale voordelen genieten. “Normale” elektrische fietsen, met trapondersteuning tot 25 kilometer per uur, vallen niet onder de genoemde regelingen. Voor speed pedelecs en elektrische bakfietsen gelden specifieke fiscale regels. Speed pedelecs worden bijvoorbeeld beschouwd als bromfietsen en komen in aanmerking voor de MIA, KIA en VAMIL, afhankelijk van de voorwaarden.

Specifieke Fiscale Voordelen van Elektrische Fietsen:

 1. Milieu-investeringsaftrek (MIA):

  • 27% aftrek van het investeringsbedrag van de fiscale winst voor speed pedelecs.
  • Aanmelding bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) binnen drie maanden na aanschaf.
 2. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA):

  • 28% aftrek voor elektrische fietsen met een investeringsbedrag tussen €2.601,- en €63.716,-.
 3. Versnelde Afschrijving Milieu-investeringen (VAMIL):

  • Volledige investeringsbedrag komt in aanmerking.
  • 75% willekeurige afschrijving in het eerste jaar, 25% lineaire afschrijving over resterende gebruiksduur.


Voor meer informatie verwijzen wij jullie door naar de site van de belastingdienst.

Conclusie:

Ondernemers die elektrische fietsen overwegen, kunnen aanzienlijke subsidies en belastingvoordelen benutten via de MIA, KIA en VAMIL. Deze regelingen stimuleren duurzaam ondernemerschap en bieden financiële voordelen. Met diverse elektrische fietsen geschikt voor zakelijk gebruik, waaronder bakfietsen, is investeren in deze milieuvriendelijke mobiliteits-oplossingen een stap voorwaarts, zowel financieel als milieutechnisch. 

Wij leveren alle Fatbikes met de juiste papieren en garantie, zodat je deze makkelijk kan verwerken in de administratie. Bekijk ons aanbod of neem direct contact op met een van onze specialisten

INTERESSE IN EEN FATBIKE VAN VOLT?

Onze hoogwaardige e-bikes bieden een groene en duurzame mobiliteitsoplossing.

VOLG ONS OP SOCIAL MEDIA

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

ONTDEK MEER

B2B

FATBIKE

Fatbikes in het nieuws

In het nieuws zien we regelmatig berichten over fatbikes die de aandacht trekken, maar helaas niet altijd op een positieve manier. Opvallend genoeg lijkt de negatieve perceptie niet in lijn te zijn met de werkelijkheid van wat een fatbike werkelijk is: een elektrische fiets met dikke banden.

Beste Fatbike 2023

De beste Fatbike van 2023

De wereld van elektrische fatbikes heeft in 2023 een nieuwe dimensie bereikt, met een overvloed aan keuzes voor avontuurlijke fietsers. Onder de populairste modellen van